#WEGEPORADNIK

Jak znaleźć wegetariańskie jedzenie w Azji? Czy wegetarianin przetrwa w podróży? Jak się porozumieć? Czy wszędzie określenie “wegetariański” będzie zrozumiałe, a jeśli nie, to jak zamówić jedzenie bez mięsa? Czy można podróżować i cieszyć się lokalną kuchnią, ale nie rezygnować z idei wykluczenia mięsa lub innych produktów odzwierzęcych?

Jeśli któreś z tych pytań zadawaliście sobie w podróży (lub przed nią) i szukacie odpowiedzi, to dobrze trafiliście! Przedstawiam Wam chyba największy i najfajniejszy projekt, jakiego się podjęłam – poradnik, który powie Wam, jak przetrwać w Azji będąc na bezmięsnej diecie, a zarazem cieszyć się pełnym bogactwem i różnorodnością regionalnych kuchni.

Chciałabym, by każdy mógł czerpać pełnymi garściami z tej wiedzy, dlatego #wegeporadnik udostępniam wszystkim zainteresowanym za darmo.

Co znajdziecie w #wegeporadniku?

  • szczegółowe przewodniki po jarskich potrawach w 20 azjatyckich krajach
  • ponad 120 stron pełnych porad, wskazówek i bezcennego wegetariańskiego know-how
  • opisy ponad 360 lokalnych, bezmięsnych potraw
  • rozmówki w 13 językach umożliwiające zamówienie bezmięsnego jedzenia i sprawną komunikację
  • wyjątkowe teksty i piękne zdjęcia stworzone przez doświadczonych podróżników i internetowych twórców

W czasie swojej 500-dniowej podróży przez Azję zobaczyłam, że nasza planeta jest piękniejsza, niż mogłam to sobie wyobrazić, ale też niestety bardziej zdewastowana przez człowieka, niż kiedykolwiek bym przypuszczała. Szybko doszłam do wniosku, że chcąc jej pomóc, muszę zacząć od siebie, a rezygnacja z mięsa i ograniczenie innych produktów odzwierzęcych wydawała mi się jedną z najprostszych, ale też najskuteczniejszych metod. Przemierzając Azję i odwiedzając kraje, gdzie mięso często jest najbardziej pożądanych składnikiem potraw, znalezienie jarskiego posiłku nie zawsze było takie łatwe. Ja jednak chciałam móc cieszyć się kulinarnymi doświadczeniami i smakować lokalnych dań, nie rezygnując z założeń o bezmięsnej diecie. Okazało się, że z odrobiną praktyki i wiedzy o tym, gdzie i czego szukać, można przeżyć prawdziwe kulinarne – i co ważne – bezmięsne uczty.

Wszystkie te doświadczenia powoli składały się one na jedyne w swoim rodzaju podróżniczo-wegetariańskie know-how. Szybko więc zrodził się w mojej głowie pomysł, by całą tę wiedzę popartą praktyką zebrać w jednym miejscu i podzielić się nią z innymi podróżującymi, którzy chcą ograniczyć czy wykluczyć ze swojej diety mięso. Tak powstała koncepcja tego poradnika.

Współautorzy

Chciałam, by ten poradnik był możliwie najpełniejszy i najbardziej wartościowy. Sama jednak odwiedziłam w Azji tylko 18 państw, nie wszystkie poznałam też wystarczająco dobrze, by móc śmiało wypowiadać się na temat ich kuchni. Dlatego do projektu zaprosiłam innych podróżników i internetowych twórców, którzy zdecydowali się go wesprzeć i podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Ola & Krzysiek

Ola & Krzysiek

Autorzy bloga KaraBonVoyage, spędzili w Azji równe 404 dni podróżując głównie autostopem, angażując się w działania wolontariackie i poznając z bliska kultury 16 krajów.

Hania

Hania

Autorka bloga HiHa, w 3 lata objechała pół globu, podróżując autostopem, jachtostopem i kamperem. Z humorem i dystansem relacjonuje swoje przygody i opowiada od świecie.

Paulina i Maciek

Paulina & Maciek

Przez dwa lata mieszkali w Japonii, a swoimi historiami z tego kraju, a także innych podróży – we troje – dzielą się na blogu Rodziną w Świat.

Joanna

Joanna

Joanna aka Ciotka z Jordanii mieszka tam już od 4 lat i na Instagramie relacjonuje swoje życie, mówiąc wiele o zwyczajach i kulturze świata arabskiego.

Kasia & Kostek

Kasia

Wraz z mężem Kostkiem tworzy Content Travelers. Opowiadają oni – zwłaszcza w formie filmowej – o świecie, podejmując także trudne tematy.

Justyna – Studio Opuncja

Justyna – Studio Opuncja

O piękną oprawę graficzną e-booka zadbała Justyna ze Studia Opuncja, która stworzyła okładkę oraz pozostałe elementy graficzne.

Projekt oczywiście nie jest zamknięty! Wciąż wiele krajów czeka na opisanie, dlatego jeśli macie ochotę włączyć się w to dzieło i opisać jakiś kraj lub region, koniecznie dajcie znać! Miejmy nadzieję, że doczekamy się kolejnych wydań e-booka i ostatecznie uda nam się opisać wszystkie azjatyckie kraje.

Czy ten e-book będzie wartościowy także dla wegan?

Jak najbardziej! Charakteryzując jarską kuchnię danego kraju, każdy z autorów podał możliwie dużo szczegółów dotyczących składów danych potraw, tak by każda osoba, która wyklucza z diety oprócz mięsa jeszcze inne produkty odzwierzęce, wiedziała, na co uważać lub czego szukać. Weganie znajdą tu też informacje o tym, jak poprosić o danie np. bez mleka, sera czy jajek oraz mnóstwo innych cennych wskazówek, które ułatwią im znalezienie pysznego, lokalnego i roślinnego jedzenia.

Pobierz #wegeporadnik i daj znać, jak Ci służy!

Poniżej znajdziesz formularz zapisu do newslettera, a po podaniu maila, dostaniesz e-booka na swoją skrzynkę. Dzięki temu, że pozostaniemy w kontakcie, będę mogła poinformować Cię o nowych wydaniach z wege-przewodnikami po kolejnych krajach, a czasem podeślę Ci też inspirujące podróżnicze treści. Zapewniam, że nie będę zasypywać Cię spamem. W każdej chwili masz prawo do wycofania swojej zgody oraz rezygnacji z newslettera.

Podziel się wrażeniami z lektury na swoich kanałach w social media, używając hasztagu #wegeporadnik. Daj znać, na jakie pyszne potrawy udało Ci się trafić dzięki temu e-bookowi.


Administratorem Twoich danych osobowych jest Administrator strony Kocham Backpacking.pl – Sonia Bała. Pobierając e-booka zapisujesz się na newsletter i wyrażasz zgodę na otrzymywanie informacji o nowych postach, poradnikach, e-bookach, produktach, spotkaniach, konkursach itp. oraz ofertach partnerów pojawiających się na stronie. Swoją zgodę możesz w każdej chwili wycofać i zrezygnować z otrzymywana newslettera. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych znajdziesz w polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *